Inloggen
0
U bent niet ingelogd. Inloggen
Onbeperkt alle boeken lezen? Dat kan nu al voor minder dan 4 euro per maand. Klik hier.
Terug naar boekenoverzicht
Trainen als Nagelsmann
€9.95
KOPEN ABONNEREN
Nagelsmann begon als jeugdtrainer bij Hoffenheim en kreeg, eerder dan verwacht, als 28-jarige de kans als hoofdtrainer. Op dat moment stond Hoffenheim op een degradatieplek en hij wist het voor elkaar te krijgen om ze toch nog veilig te spelen. Dat is misschien nog niet eens zo bijzonder, maar een jaar later, met nagenoeg dezelfde groep, kreeg hij het met zijn manier van trainen voor elkaar om op de vierde plek in Duitsland te eindigen. Hiermee plaatste Hoffenheim zich voor het eerst in de clubgeschiedenis voor de Champions League. Dit leverde hem de stap naar RB Leipzig op, waar hij deze zomer de transfer maakte naar Bayern München.

Nagelsmann valt enorm op doordat hij innovatief is. Zo heeft hij een groot scherm langs het veld laten plaatsen om daarin op het veld situaties met spelers te kunnen bespreken. Ook heeft hij een schotklok geïntroduceerd, waarmee spelers gedwongen worden om snel tot een schot te komen. Als je verder op de visie van Nagelsmann inzoomt, dan zie je dat hij heel erg bezig is met het trainen van het brein om de cognitieve snelheid te vergroten. Dat was de eerste keer dat ik een trainer op dat niveau daarover hoorde. Hij probeert het brein in voetbalsituaties uit te dagen, waardoor er nieuwe breinstructuren gecreëerd worden en spelers zelf (in de wedstrijd) veel beter situaties kunnen oplossen.

In de zomer van 2020 schreef Thomas Oostendorp over de manier van trainen van Nagelsmann en dit boek is een tweede, vernieuwde versie, met onder andere toevoeging van oefenvormen uit zijn tijd bij Bayern München.